Hej {{Contact.FirstName}}, här kommer en extra stor sommarutgåva av vårt cirkulära nyhetsbrev!

I detta nummer: på regeringens klimatmöte överraskades miljöministern av företagens cirkulära ambitioner och öppnade för nationella cirkulära mål. Moderaternas tidigare chefsstrateg kommer ut cirkulärt och Agenda 2030-samordnaren föreslår nollvision för avfall. Belgien gör som Frankrike och inför reparerbarhetsindex för elektronik. Pepsi har börjat investera stort i regenerativt jordbruk i USA. 

I en prognos spår FN att efterfrågan på vatten blir 40% högre än tillgångarna 2030. Samtidigt konstaterar forskare att vår vattenkonsumtion ändrat lutningen på planetens rotationsaxel. I ett uppmärksammat grävreportage avslöjades att kläder som lämnas till återbruk i Stockholm mals ner eller dumpas i Afrika och Indien. 

Vi kan dock glädjas åt att G7 i tysthet klubbat igenom cirkulära principer (!) och se fram emot att 80% av det globala plastskräpet kan elimineras genom cirkulär omställning.

Mer om detta och många andra nyheter nedan! Se även vår uppdaterade kalender med evenemang och utlysningar till hösten. Hör gärna av dig med synpunkter eller nyhetstips. Vi önskar dig god cirkulär läsning och en riktigt fin sommar! /Redaktionen

Grönmålas cirkulärt mode? Tjänster för begagnade kläder anklagas för att driva överkonsumtion och modejättarnas klädinsamlingar orsakar miljökatastrof i Afrika.

 
 

REGERINGENS KLIMATMÖTE

Klimatutsläppen kan halveras med cirkulär omställning. Därmed kan cirkularitet bli avgörande för att vi ska nå klimatmålen. Trots det är det tyst om cirkulär ekonomi i den nationella klimatpolitiken. Medvetenheten hos företag och allmänhet växer. 

Klimatministern öppen för nationellt cirkulärt mål. Romina Pourmokhtari blev "positivt överraskad" över näringslivets intresse för cirkulär ekonomi. I en artikel säger hon att det är "ett prioriterat område" och att det kan vara "intressant" att formulera ett nationellt mål för cirkulär ekonomi. Läs artikeln i M&U, lyssna även på intervju i SR.

 

Frågan är inte om klimatmålen kan nås, utan hur. En konkret klimathandlingsplan bör formuleras i brett samarbete och med näringsliv och andra samhällsaktörer. Det skriver Cradlenet och 71 företagsledare och samhällsaktörer i DN Debatt. Johan Rockström med tre storföretag vill se en högre växel för cirkulär ekonomi i DI Debatt.

Cradlenet föreslår: vision, mål, samarbete. Inför och på klimatmötet har Cradlenet valt att driva tre frågor: 1. inför nollvision för utsläpp och avfall, 2. formulera ambitiösa cirkulära mål, 3. skriv klimathandlingsplanen i samarbete med näringsliv, civilsamhälle och forskare. Läs förslagen här och inspel till regeringen här. Se även artikel i M&U.

 

Omfattande kritik. Klimatmötet har kritiserats från många håll. Bristande ambition och tempo debatteras i DIAH. Frånvaron av klimatforskare diskuteras i DN & AB. Mötets former och andra aspekter har kritiserats i olika medier, bland andra M&UDN & AH.

Klimatpolitiska Rådet tänker cirkulärt. I årsrapporten kritiseras (M&U) både den nya och förra regeringen: Sverige förlorar fart, politiken ökar utsläppen (DN). Rådet föreslår att klimathandlingsplanen förankras med alla sektorer för både 2030 och 2045-målen. Cirkulära åtgärder ingår i flera av förslagen. Läs mer i M&UDNAH och i rapporten.

 
 

POLITIK & SAMHÄLLE

Nollvision för avfall för Agenda 2030. Nationella samordnaren Gabriel Wikström vill angripa de komplexa utmaningarna med en nollvision för avfall. Syftet är att minska resursutnyttjandet genom att flytta ansvaret för produkters miljö- och klimatpåverkan från konsument till producenter, transportörer och myndigheter. Läs mer i AH och ladda ner förslaget. Cradlenet har länge drivit frågan, se kampanj för SMF och val 2022.

Schlingmann kommer ut cirkulärt. Moderaternas f d partisekreterare ser att cirkulär ekonomi kan påskynda klimatomställningen med tillväxt och välstånd. “Borde vi kanske ha ambitionen att bli cirkulärt föregångsland?” frågar han i en ledare i Borås Tidning.

 

G7 antar principer för cirkulär ekonomi. På mötet i Hiroshima antog G7-länderna sex principer (CEREP) för omställning till cirkulär ekonomi. Resurseffektivitet är en förutsättning för klimatmål, nollutsläpp och naturpositiva ekonomier med biodiversitet, konstaterar G7 i den sammanfattande kommunikén.

G7 ska återvinna elektronikskrot. Tillförsel av kritiska mineraler ska diversifieras.
G7 har antagit en fempunktsplan för resurssäkerhet som omfattar samarbete för återvinning av elektronikskrot. Se miljöministrarnas kommuniké (p8) och ledarnas kommuniké. Läs mer hos Yomiuri Shinbun, Politico, SPG och CSIS.

EU föreslår rätt att reparera. Trasiga produkter ska repararas inom garantitiden. Kommissionens förslag omfattar även åtgärder för att det ska bli enklare och billigare att reparera efter garantin. Varje år slängs 35 miljoner ton produkter som skulle kunna repareras. Avfallet genererar 261 miljoner ton växthusgaser. Läs mer i M&U och AH.

 

Ingen omställning av offentlig upphandling trots IPCC. 3–4% av klimatutsläppen orsakas av elektronik. Dessa utsläpp kan minskas med 80% genom val av begagnat. Frankrike kräver att myndigheter köper ≥20% återbrukat, men i Sverige är det mest företag som köper in begagnat, skriver Inrego och forskare vid LiU och IIIEE i M&U.

Belgien inför reparerbarhetsindex för hemelektronik. Den nya lagen avser vitvaror, datorer, maskiner, verktyg, m m. Indexet visar hur lätt det är att reparera prylarna och är harmoniserat med motsvarande index i Frankrike som infördes 2021. Läs mer här.

Kemikalieskatt hindrar återanvändning. Sverige är det enda landet i världen som beskattar import av använda it-produkter. Skatten bör avskaffas skriver Cradlenet tillsammans med Inrego, Anders Wijkman och en rad forskare i SvD Debatt.

Grönmålning: EU föreslår nya regler. Hälften (!) av påståendena i reklam i EU om miljö och hållbarhet är vaga, vilseledande eller ogrundade. Kommissionen föreslår att påståenden måste stödjas av fakta och verifieras. Om reglerna antas kan företag dömas till böter om ≥4% av sin årsomsättning för greenwashing. Småföretag undantas. Läs mer hos Reuters, M&U och AH. Se även EUs faktablad och hela förslaget här.

EU beslutar om cirkulära batterier. Alla batterier, även i mobiler, ska kunna bytas ut och bli mer hållbara med bättre prestanda senast 2027. Den nya lagen är den första att omfatta hela livscykeln för en produkt: från design till återvinning. I kraven ingår även klimat, spårbarhet, reparerbarhet och insamling. Läs mer hos EU, Mashable & PC

Nya cirkulära kriterier till EU-taxonomin. EU-kommissionen har offentliggjort förslag på nya granskningskriterier för cirkulär omställning. Kriterierna omfattar aktiviteter som främjar cirkularitet, exempelvis produkt-som-stjänst, återanvändning och återvinning.

Cirkulärt på Almedalen. På årets upplaga av Almedalsveckan noterade vi att cirkulär ekonomi och resurseffektivitet diskuterades i en mängd olika sammanhang utöver hållbarhet. Cradlenet medverkade i seminarier om omställningsfinansiering, plastförbränning, regenerativ byggdesign och internationellt samarbete

 
 

CIRKULÄRA FINANSER

Pepsi investerar $216 miljoner i regenerativt jordbruk. Läskjätten samarbetar med tre jordbruksorganisationer för att driva omställning till regenerativt jordbruk. Målet är att 3 000 000 hektar jordbruksland i USA ska brukas regenerativt 2030 vilket kommer eliminera 3 000 000 ton växthusgaser. Läs mer i pressreleaseFoodDive och Yahoo.

 

Cirkulärt finansbolag får EU-garanti på €25 miljoner. Svenska startupen Lisa& har fått en kreditgaranti från Europeiska Investeringsfonden (EIF). Lisa& är det första och hittills enda finansbolaget i Europa som specialiserat sig på cirkulära krediter till bolag som erbjuder Product as a Service. Läs mer hos Cradlenet, EIF eller Lisa&.

300 miljoner för internationell däckåtervinning. Enviro Systems har genomfört en nyemission för att bygga anläggningar för däckåtervinning i Europa. Bolaget har en metod för att extrahera och återanvända olika råmaterial ur fordonsdäck med hjälp av pyrolys. Däckproducenten Michelin är delägare i bolaget. Läs mer hos DI och i PR.

Saftigt förvärv: Råsaft köper Rescued. Förlusterna för Rescued, som gör juice av räddad frukt och grönt, blev ohållbara. Råsaft ska nu driva varumärket vidare parallellt med egna märket Loviseberg. 40% av allt som odlas i Sverige slängs (!) enligt bolaget. "Zero waste och cirkuläritet är ett måste" säger VDn. Läs mer hos FS, LN, DI eller i PR

Patagonia köper regenerativt kexföretag. Klädföretaget har förvärvat Moonshot, en kexproducent som arbetar med ekologiska och regenerativa jordbruk. Förvärvet ingår i ett initiativ för hållbar matproduktion. Läs mer i Fast Company, FP och FBN.

 
 

CIRKULÄR HANDEL

Mobiltelefon som tjänst. Foxway och Samsung samarbetar för att återanvända och maximera livslängden på mobiltelefoner. Bolagen har smugit igång tjänsten Samsung Flex under våren i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Det är förmodligen det första internationella PaaS-erbjudandet för en konsumentprodukt. Läs mer hos Cradlenet.

H&M säljer begagnat i USA. H&M lanserar second-hand i USA under namnet H&M Pre-Loved. Satsningen drivs med Resale-as-a-Service (RaaS) från ThredUp. En rad andra märken har lanserat liknande tjänster. Läs mer i Forbes, ESG Today & PR.

 

Motgång för cirkulärt mode? Tjänster för begagnade kläder som Sellpy anklagas för att locka till överkonsumtion. Cradlenet har intervjuat forskaren Carl Dalhammar på IIIEE vid Lunds Universitet som delvis håller med. Läs intervjun här.

Tradera dumpar Sellpy. Utbudet på marknadsplatsen Tradera har länge dominerats av H&M-ägda Sellpy. Detta har kritiserats av användarna (se DN) eftersom andra annonser försvunnit i mängden. Tradera avslutar nu samarbetet för att ge mer rum åt andra säljare och för att förenkla köpprocessen. Läs mer i DI och Ehandel.

Konsumenter vill handla cirkulärt. Enligt Svensk Handels hållbarhetsundersökning handlade 71% av konsumenterna begagnat 2022 och 93% tror att de kommer handla begagnat, hyra eller reparera lika mycket eller mer under 2023. Svensk Handel ser växande efterfrågan och potential för cirkulära affärsmodeller. Läs mer här och i M&U.

Peak Performance lanserar marknad för andrahandsplagg. Priserna bestäms av säljarna. Bolaget agerar mellanhand och betalar ut 100% av priset om säljaren väljer en voucher att handla för eller 60% vid val av kontant ersättning. Läs mer här

Svajpa höger för att köpa begagnat. Zwitch är en ny marknadsplats för begagnade kläder och inredning. Du kan svajpa dig genom utbudet och välja om du vill köpa, sälja eller byta till dig grejer med ett plagg eller en pryl du själv inte längre behöver.

Bollnäs kommun efterlyser mer Paas. När kommunen skulle byta lysrör valde de att köpa ljus som tjänst. Resultat: mindre material och energi, lägre kostnader, bättre ljus och högre nyttjandegrad av lokaler. Nu söker de andra produkter som tjänster och bjuder in andra kommuner på studiebesök. Läs mer hos Bollnäs.

 
 

LINJÄRA UTMANINGAR

Vattenkris: behovet 40% större än tillgångarna 2030. Endast 60% av behovet av färskvatten kommer kunna tillgodoses 2030 konstateras i två rapporter från GCEW och UNESCO med en rad åtgärdsförslag. Viktigast: vatten måste förvaltas som en global gemensam tillgång. Läs mer i The Guardian eller ladda ner rapporterna här och här.

 

Vår vattenförbrukning har ändrat jordens lutning. Människan har konsumerat så mycket grundvatten att det ökat lutningen på jordens rotationsaxel. Det konstaterar forskare i en artikel i Geophysical Research Letters. Läs mer i IV och WP

FNs första vattenkonferens på 50 år en besvikelse. 2 miljarder människor saknar säkert dricksvatten och 3,5 miljarder saknar avlopp (se DN och SvD). Vattenkonflikter ökar. FNs vattenkonferens med över 10 000 deltagare ledde inte till varken konkreta eller bindande åtgärder. Läs mer i The Guardian och hos World Resource Institute.

 

De 10% rikaste destabiliserar planeten. I rapporten People and Planet konstaterar Earth4All att befolkningsökningen inte är ett hot mot de planetära gränserna. Det stora problemet är istället det ”extremt höga materiella fotavtrycket bland världens rikaste 10% som destabiliserar planeten”. Ladda ner rapporten här.

Sverige på väg att missa EU-målet om återvinning. Sverige riskerar att missa målet att 55% kommunalt avfall ska återvinnas 2025 eftersom 60% fortfarande bränns. Det konstaterar EU i Waste Early Warning Report. 9 länder är i linje med målen, 18 riskerar att missa minst ett mål. Läs mer om läget i Sverige och EU.

Sverige lite bättre... men för långsamt. 2022 lämnade vi Ø 50,4 kg förpackningar till återvinning per person, 15% mer än 2018. ”För många förpackningar slängs, menar  FTI som samlar in 53% av all plast och 76% av allt papper. Läs mer hos M&U eller FTI.

Debatt: ”IKEA är ett av vår tids minst hållbara företag”. Tre forskare skriver i AB att IKEA driver konsumtion med nya produkter med kort livslängd. Bolaget svarar att de minskat klimatavtrycket trots ökad försäljning: ”Bra produkter till lågt pris är nyckeln för att fler ska ha råd att leva mer hållbart”. Forskarna slutreplikerar”Vi behöver ställa höga krav på resultat annars urvattnas begreppet hållbart företagande."

 

Svensk klädinsamling orsakar miljökatastrof i Ghana. Svenska modekedjors cirkulära initiativ har stora brister visar en granskning av Aftonbladet. Miljontals plagg hamnar i gigantiska textilberg i Ghana. Läs reportaget här

H&M-kläder för återbruk dumpas. Aftonbladet köpte 10 begagnade plagg i gott skick som lämnades till återbruk i H&M-butiker i Stockholm. Sedan spårades plaggens långa resor. Inget plagg stannade i Sverige. Ett par maldes ner i Tyskland och Polen. Minst två slutade på orter med stora textilsopberg i Afrika och i Indien. Läs reportaget här.

Klädjättarnas återbruk sågas. ”Greenwashing” skriver DIs ledare och en professor i DN Debatt. Bättre slänga kläder i soporna menar forskare i SvD. När H&M avfärdade anklagelserna i DI, TV4 & SvD följde ännu hårdare kritik i DI, DN & Resumé.

 
 

FORSKNING & INNOVATION

Stor potential återvinna textil i EU. 6 miljoner ton nya textilier når marknaden i EU varje år. Kapaciteten för sortering uppgår dock bara till 0,5 miljoner ton och förmågan att återvinna uppskattas till 1,3 miljoner ton. Men det finns många aktörer med stor potential att öka kapacitet, konstaterar IVL i en kartläggning. Läs mer i PR och M&U.

80% av plastskräpet kan elimineras med cirkulärt systemskifte. Genom reduktion, substitution, återanvändning och återvinning kan 80% av plastföroreningarna i världen elimineras till 2040. Samtidigt skulle klimatutsläppen minska med 500 miljoner ton per år och 700 000 nya arbetstillfällen skapas. Det konstaterar FNs miljöprogram UNEP i en rapport. Läs mer hos CNN, LeMonde, Reuters och The Guardian.

 

Energiomställningen är exponentiell. Avfossiliseringen drivs av exponentiell tillväxt av teknik för förnybar energi. Avgörande förändringar pågår och utvecklingen leds av Kina. Förnybart kommer dominera utbudet 2030 med högre effektivitet och lägre efterfrågan på fossila bränslen. Det menar Rocky Mountain Institute (RMI) i en analys.

Kompostera behån! Standard för textilkompost på gång. När Stephanie Devine designade en komposterbar behå ville ingen ta emot den eftersom innehållet i plagget inte kunde verifieras. Efter en lång kampanj har Standards Australia antagit hennes förslag att utveckla världens första standard för textilkompost. Läs mer i The Guardian.

 

Gammal oljekälla återbrukas som grönt batteri. Forskare har omvandlat en oljebrunn i Illinois till energilager för spillvärme. I försöket producerades el under aktuellt marknadspris. Läs mer hos UoIRenewable Energy och Futurism.

Svenska hamnar viktiga i en cirkulär ekonomi. En ny rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) undersöker hur sjöfart kan nyttjas för transporter av cirkulära produkter och material och hur hamnarna kan skapa mervärde i cirkulär logistik med mellanlagring, omlastning och kunskapsförmedling. Läs rapporten här

Återbruk i bygg: standarder, mod och flexibilitet saknas. Byggavfall utgör 40% av landets avfall exkl gruvor. Ett examensarbete vid KTH identifierar 43 hinder för ökat återbruk av bygg- och rivningsmaterial. Grundproblem: återbruk ingår ej i plan, transport och lagring ger merkostnader, regelverk hindrar initiativ. Läs mer i AH och BI.

Återhus bygger hus av hus. I projektet Återhus samarbetar 14 aktörer för att utveckla metoder för återbruk av tunga byggelement, främst betongstommar. Lösningarna prövas nu i 4 pilotobjekt i Solna och Uppsala. Läs mer om projektet i AH. Norge har tidigare utvecklat en standard för återbruk av bärande betong. Läs mer hos BI och SN

Ny definition av regenerativa affärsmodeller. I en ny studie definieras regenerativa affärsmodeller och hur de skiljer sig från cirkulära och hållbara affärsmodeller. Studien är genomförd av forskarna Jan Konietzko, Ankita Das och Nancy Bocken.
Läs forskarnas artikel i Sustainable Production and Consumption.

 
 

METODER & VERKTYG

Global Circularity Protocol (GCP). World Business Council for Sustainable Develop-ment (WBCSD) ska utveckla ett protokoll för cirkulär ekonomi. Syftet är att förenkla redovisning och investeringar, öka konsumenternas medvetenhet och skapa förutsättningar för att harmonisera lagar och regler. Läs mer här.

Circular Transition Indicators 3.0. WBCSD har tidigare medverkat i utvecklingen av GHG-protokollet och cirkulära indikatorer och mätmetoder. Den senaste versionen av Circular Transition Indicators 3.0 från 2022 kan du ladda ner här.

 

Playbook för cirkulära affärsmodeller. Finlands innovationsfond Sitra har lanserat en vägledning till cirkulär omställning för företag. ”Sustainable growth with circular business models” beskriver hur du med Business Model Canvas kan identifiera vilken cirkulär affärsmodell som passar bäst. Läs mer hos Sitra och ladda ner vägledningen

 

Svanen skärper cirkulära krav för bygg. Kriterierna för Svanenmärkt byggande har utökats för att underlätta demontering, återanvändning och återvinning av byggavfall och byggmaterial med hänsyn till biologisk mångfald. Kraven omfattar bl a design, produktion, återtag och spårbarhet enligt EUs taxonomi. Läs mer hos TT & Svanen.

Global cirkulär ISO-standard. Tiden för yttranden om utkasten på nya standarderna för cirkulär ekonomi ISO/DIS 59004, 59010 och 59020 löpte ut 8 juli. En arbetsgrupp hos Cradlenet har på inbjudan av SIS svarat på remissen. Läs mer här

Hållbar Interiör: certifiering på gång. Pilottest av miljömärkningen Hållbar Interiör har inletts. I projektet ingår aktörer från hela värdekedjan för inredningsprojekt: arkitekter,  producenter, hyresgäster, m fl. Arbetet leds av RISE. Läs mer hos HI och IA

Resurssmarta kommuner. Göteborgsregionen erbjuder stöd till kommunerna med att etablera rutiner och normer för att använda ekonomiska, sociala och ekologiska resurser effektivt. Satsningen bygger på metoder från tidigare projekt där man minskat avfall, arbetstid och kostnader i förskolor och äldreboenden. Läs mer hos GR.

 
 

PÅ GÅNG

Nordic Circular Summit 2023. Nordens största konferens om cirkulär ekonomi arrangeras i och sänds online från Reykjavik 17–18 oktober. Förra året medverkade 170 talare i 31 sessioner med 3 000+ deltagare från 72 länder.

Årets program och talare tillkännages inom kort här. I anslutning till ordinarie program finns möjlighet för ett begränsat antal organisationer att arrangera egna sessioner. Vill du och ditt företag arrangera en partnersession eller sponsra evenemanget? Lämna in ert förslag på session senast 31 augusti här och läs mer om sponsring här

Konferensen genomförs i samarbete mellan Nordic Circular Hotspot och Nordic Innovation. Konferensen är ett officiellt Side Event till World Circular Economy Forum och ett pre-event till Arctic Circle Assembly i Reykjavik 19–21 oktober. 

 
 

Nominera årets Cirkulära Initiativ. Nu kan du nominera kandidater till Årets Cirkulära Initiativ, Årets Förebyggare, Årets Återanvändare och ytterligare 5 kategorier Nominera här senast 15 september! Priset delas ut på Återvinningsgalan som arrangeras av branschtidningen ReCycling i Stockholm 30 november.

Nominera till Miljöstrategipriset 2023. Tycker du att ditt företag eller någon annan organisation har en riktigt bra cirkulär miljöstrategi? Läs kriterierna och mejla din nominering här senast 1 september! Priset delas ut av Miljö & Utveckling på Miljöstrategidagarna i Stockholm 12 oktober.

 

Circular Economy Outlook 2023. Hur långt har företagen i Sverige och Norden kommit i den cirkulära omställningen? Vilka åtgärder har de vidtagit, vad funkar och vad funkar ej?

Tillsammans med RISE och Ramboll Management Consulting förbereder Cradlenet en ny och ambitiös upplaga av studien som omfattar samtliga large cap-bolag och ett betydande urval av medelstora företag i Norden.

Vi har tre delfinansiärer klara och behöver ytterligare några sponsorer för att nå vår budget för projektet. Är du och ditt företag/organisation intresserade av att vara med? 
Kul, hör av dig för mer information!

 

Program för cirkulär affärsutveckling. Cradlenet är partner i CEBANS, ett program för cirkulär affärsutveckling (Circular Business Accelerator North Sweden) där företag och affärsutvecklare samarbetar för att utforska, värdera och implementera cirkulära processer. Nästa omgång börjar 28 september. Läs mer här. Är du eller ditt företag intresserad/e av att vara med? Skicka intresseanmälan till projektledningen!

Bli medlem i Cradlenet! Vi fortsätter växa och vässa vår service till medlemsföretag. Bland mycket annat får du och ditt team en stående inbjudan till Cirkulära Fredagar varje vecka med cirkulära nyheter och högaktuella gäster och ämnen. Genom att vara medlemmar stödjer ni också vårt löpande arbete för cirkulär omställning. 
Läs mer och ansök om medlemskap här eller hör av dig om du vill veta mer!

 
 

KALENDER

Våra Cirkulära Fredagar har sommaruppehåll och återkommer i augusti!

2023-08-11 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Cradlenets aktiviteter under hösten. Med: Elin Bergman & Sofia Sundström. Som vanligt börjar vi med veckans nyheter och avslutar med diskussion! Arr: Cradlenet

2023-08-18 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Nytt sätt att mäta cirkularitet och nya utlysningar. Gäst: Jan Agri, RE:Source.

2023-08-23 # Introduktion till cirkulär ekonomi # 09:00–10:30 # online # webinarium
I detta återkommande webinarium ger vi en effektiv crashcourse (öppet för alla!) om grunderna i cirkulär ekonomi. Anmälan här! Arrangör: Cradlenet.

 

2023-08-25 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: TBD. Gäst: Niclas Eglinger, COO, Awaio. 

2023-08-31 # Cirkulär Frukost med Cradlenet Väst # 08:00–09:00 # Göteborg # Medlemmar i Väst träffas på Kafé Magasinet för att nätverka och för att prata aktuella cirkulära frågor och utmaningar utan bestämd agenda. Frukost på egen bekostnad.

2023-08-31 # Call for Summit Partner Sessions # online # ansökan
Deadline för förslag på sessioner till Nordic Circular Summit. Läs mer och ansök här!

2023-08-31>2023-09-02 # Frihamnsdagarna # Göteborg # konferens
Almedalen på Bananpiren: demokratisk mötesplats för förändring. Cradlenet kommer ev medverka i någon (TBD). Arrangör: Frihamnsdagarna. Se program här. 

2023-09-01 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Världens största däckåtervinningbolag. Gäst: Thomas Sörensson, Enviro Systems, berättar om expansionen och återvinning av blandmaterial. Arr: Cradlenet.

 

2023-09-01 # Nomineringar till Miljöstrategipriset # online # pris/utmärkelse
Deadline för nomineringar till miljöstrategipriset. Nominera här! Arr: Miljö & Utveckling.

2023-09-08 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: 5 anledningar varför företag bör sätta vetenskapligt baserade naturmål (SBT). Gäst: Tim Forslund, Sitra. Arrangör: Cradlenet.

2023-09-15 # Nomineringar till Återvinningsgalan # online # pris/utmärkelse
Deadline för nomineringar till Årets Cirkulära Initiativ, Årets Förebyggare, Årets Återanvändare + 5 andra kategorier. Nominera här! Arrangör: tidningen ReCycling.

2023-09-15 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema för denna och övriga fredagar under hösten annonseras när gäst/er är bokade!

 

2023-09-15 # Disruption: Människa, Maskin, Metod # olika orter # konferens
Med sju år kvar till 2030 krävs disruptivt tänkande. Talare: Fredrik Reinfeldt, Johan Rockström, Märtha Rehnberg, m fl. Arrangör: A Sustainable Tomorrow. Mer info här

2023-09-20 # Future Adaptive Design # 13:00–16:00 # hybrid # seminarium (EN)
Introduction to and release of guide and toolbox to designing products and services for circular business models with inspiring guests. Anmälan här. Arrangör: RISE.

2023-10-17>2023-10-18 # Circular Summit # Reykjavik & online # konferens
Nordens största konferens om cirkulär ekonomi. Alla sessioner strömmas.
Arrangör: Nordic Circular Hotspot där Cradlenet ingår. Läs mer här!

2023-10-19>2023-10-21 # Arctic Circle Assembly # Reykjavik & online # konferens
Internationellt forum för dialog och samverkan om framtiden för Arktis och vår planet. 
Mer information och anmälan här. Arrangör: Arctic Circle Foundation. 

Se även vårt kalendarium på webben

* = Cirkulära Fredagar och medlemsmöten är öppet endast för medarbetare hos företag som är medlemmar i Cradlenet. Jobbar du på ett medlemsföretag och saknar inbjudan? Maila oss så fixar vi det!

 
 

UTLYSNINGAR

2023-08-25 # Industriell resurseffektivitet för cirkulär ekonomi # Vinnova
Projekt för utveckling eller test av banbrytande resurseffektiva och cirkulära lösningar med systemperspektiv. Max:
65% ≤6 000 000 kr. Längd: 3 år.

2023-08-30 # Kemi från biobaserad råvara # SIP Bioinnovation
Utveckla eller testa framställning, förädling, återanvändning och återvinning av biobaserade kemikalier i värdekedja. Max: 40–50% ≤ 4–8 000 000 kr. Längd: 30 mån.

2023-08-30 # BioInnovation Hypotesprövning Steg 1 # SIP Bioinnovation
Verifiera, bekräfta eller avfärda radikala och innovativa idéer och hypoteser.
 
Max: 50% ≤ 500 000 kr. Längd: 6 mån. 

2023-08-30 # Industriklivet # Energimyndigheten
Projekt som minskar utsläpp av växthusgaser och/eller bidrar till mer effektiv användning av energi och resurser. Max: 45–100% ≤7 000 000 kr. Längd: 2,5 år

2023-09-01 # Data sharing for circular business value # Nordic Innovation
Invitation to tender for a project manager to prepare and run a Nordic pilot project on data sharing for circular business value. Max: NOK 6 100 000. Längd: 1,5 år. 

2023-09-05 # Cirkularitet – FFI – Hösten 2023 # Vinnova
Forskning och utveckling av cirkulär, klimatneutral och socialt hållbar tillverkning och återvinning av fordon. Max: 50%, inget maxbelopp. Längd: flexibel.

2023-09-12 # Cirkulär omställning SMF # Tillväxtverket/ERUF
Projekt och förstudier för cirkulär omställning hos små och medelstora företag via sex regionala utlysningar: Skåne/Blekinge, Östra Mellansverige, Stockholm, Norra Mellansverige, Mellersta Norrland, Övre Norrland. Max: 40–50%. Längd: 3 år.

2023-09-14 # Eurostars Höst 2023 # Eureka/Vinnova
Utveckling av en produkt, tjänst eller process i samarbete med minst en part från ett annat Eurostarland. Max: 30–50% ≤5 000 000 kr. Längd: 36 månader.

2023-09-20 # Policy och styrmedel för hållbar industri # Vinnova
Projekt för utveckling av policy och styrmedel som främjar klimatneutral och cirkulär omställning där industrin har en nyckelroll. 
Max: 80% ≤1 000 000 kr. Längd: 1 år

2023-09-22 # Digitala produktpass för spårbara cirkulära flöden # Vinnova
Projekt som utvecklar industrins förmågor att använda digitala produktpass för att uppnå spårbara cirkulära produktflöden. Max: 50% ≤2 000 000 kr. Längd: 2 år.

2023-09-22 # Innovativa Impact Startups # Vinnova
Utveckling av prototyper, affärsmodeller, partnerskap, m m för nya bolag vars affärsidé bidrar till att lösa en global samhällsutmaning. Max: 100% ≤300 000 kr.

2023-09-27 # Nytt recept för ett hållbart matsystem # Vinnova
Projekt för utforskande av innovativa metoder på systemnivå för ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Max: 50–100% ≤3 500 000 kr. Längd: 1,5 år.

2023-10-04 # Resurseffektiv bebyggelse # Energimyndigheten
Utveckling av produkter, teknik, processer, tjänster, policy, m m för effektiv användning av energi och resurser i bebyggelse. Max: 45–100% ≤8 000 000 kr. Längd: 4,5 år.

Känner du till en utlysning som är relevant för cirkulär omställning? Tipsa oss gärna!

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Cradlenet kan du avregistrera dig här.