Här kommer ännu ett nyhetsbrev fullastat med cirkulära nyheter!

Om du trots detta inte blir mätt ska du absolut anmäla dig till Nordic Circular Summit som går av stapeln 22–24 november. I detta nummer kan du läsa mer om höstens viktigaste event. För några veckor sedan släppte vi tillsammans med Stena Recycling den omtalade rapporten Product-as-a-Service in the circular economy, som ska hjälpa företag ställa om till PaaS. Såväl rapport som mer information om projektet hittar du nedan. Allt fler företag experimenterar med cirkulära affärsmodeller, läs om två projekt där bland annat Husqvarna och Skistar medverkar för att skapa cirkulära produktflöden. Sist men inte minst kan vi konstatera att Polen slår Sverige med hästlängder när det gäller cirkularitet. Läs om vad Cradlenets Elin Bergman tycker om det.

Trevlig läsning!

 

Senaste nytt från Cradlenet

Ny rapport hjälper företag att ställa om till Product-as-a-Service

Cradlenet och Stena Circular Consulting har skrivit rapporten Product-as-a-Service in the circular economy: the nine critical challenges and how to fix them som släpptes på ett fullsatt lanseringsevent på Norrsken House i Stockholm den 22 september. I rapporten presenteras en metodik som hjälper företag att bli bättre rustade för att ställa om till tjänstebaserade affärsmodeller (Product-as-a-Service, PaaS).

 

Anmäl dig till Nordic Circular Summit

Den 22–24 november är det dags för Nordens största evenemang för cirkulär ekonomi. I år har turen kommit till Sverige och Cradlenet står värd för den fysiska delen av evenemanget som kommer att ske i den återbrukade färjeterminalen Terminalen vid Slussen i Stockholm. Medlemmar i Cradlenet får ett separat utskick med inbjudan att medverka fysiskt och alla som vill medverka digitalt kan redan nu registrera sig.

 

Marcus Linder väljs till ny styrelseledamot i Cradlenet

Marcus representerar RISE Research Institutes of Sweden, där han också är chef för och med kollegor byggt Sustainable Business. Marcus är forskare och välciterad inom cirkulära affärsmodeller, mätetal och branschomställning. Hans genomgripande tema sedan 2015 är att nyttjande av bevarat värde är definierade för cirkulära affärsmodeller och vilka implikationer detta perspektiv får för innovation respektive mätetal. Inom Cradlenet kommer han verka för vetenskaplighet och samverkan med RISE.

 

På gång i Cradlenets lokala nätverk

Cradlenet har lokala nätverk i norr, syd och väst som regelbundet bjuder in till träffar med gäster och teman som är extra relevanta för den egna regionen. I september hade Cradlenet Syd en välbesökt träff på temat “Kommuner och företag i samverkan för en cirkulär ekonomi” och näst ut är en digital träff med Cradlenet Norr den 8 november på temat “Företaget som aktivist?” med Joel Smedberg från Brighteco. Medlemmar och andra intresserade är välkomna.

 

Röster om cirkulär ekonomi

Främja nödvändiga beteendeförändringar!

Start ups får dra ett alltför tungt lass i den cirkulära omställningen och måste få draghjälp av politiken för att skapa nya beteendemönster hos både konsumenter och investerare. Second hand-marknaden är viktig men räcker inte. Andra affärsmodeller, som till exempel uthyrning, måste till. Det skriver Olivia Beke Rotschild, medgrundare till Hyber, i ett blogginlägg. 

 

Medlemsnytt

MEDLEM I FOKUS
Foxway

“Om vi skulle få hela marknaden att lägga större fokus på beteendeförändring, då skulle vi få stor effekt på klimatet”

Foxway beskrivs som Europas främsta möjliggörare för hållbar IT. De leasar ut teknikprodukter såsom datorer och mobiltelefoner i flera livscykler och har en helhetslösning för att förlänga livslängden av produkterna när den går från en användare till nästa. Dessutom bidrar de till ökad livslängd och återvinning av teknikprodukter på många sätt bortom sin kärnverksamhet. Foxways affärsmodell baseras på cirkulära principer och leder både till ökad hållbarhet och lönsamhet.

 
 

Cirkulär ekonomi i Sverige och världen

Åk säkert och cirkulärt i backen

Varje år köps och slängs cirka 60 000 tusen hjälmar i sverige, merparten av dess kommer från skidanläggningar som hyr ut hjälmar under säsongen och därefter får kassera dem. I projektet Cirkhjälm vill man ändra på detta. Projektet finansieras av Re:source och drivs av Future Eyewear, Skistar och RISE. Idag köper Skistar hjälmar av Future Eyewear för att hyra ut till kunderna men målet är att Skistar istället ska hyra hjälmarna från Future Eyewear som i sin tur kan reparera slitna hjälmar och därmed förlänga livslängd. Med hjälp av digitala teknologier ska man kunna utvärdera hjälmarnas skick. Hjälmarna ska också designas och produceras för en lång livslängd.

 

Därför är Polen mer cirkulärt än Sverige

Nyligen släpptes Circular Gap Report Poland som visade att Polen är 10,2 procent cirkulärt. Trots att detta innebär att 90 procent av materialen och råvarorna kommer från jungfruliga källor, är Polen hästlängder före Sverige, vars ekonomi bedöms vara 3,4 procent cirkulär. Cradlenets Elin Bergman berättar vad det beror på, och vad hon tycker Sverige har missat.