På årets PREST-fest får du bland annat lyssna till skön folkmusik från kvartetten Ambra. Hannah Sundkvist (andra från vänster) är författare till flera av våra musikläromedel och kommer att föreläsa under dagen. Foto: Ambra

A capella med täta stämmor på årets PREST-fest

Hannah Sundkvist har många strängar på sin lyra. Författare, lärare, musiker. På årets PREST-fest kommer hon att både föreläsa och uppträda med kvartetten Ambra. Vi ställde några frågor till henne inför evenemanget. 

 

Du är författatare till Digilär Musik för årskurs 4-6 och 7-9. Vad fick dig att börja skriva läromedel?

– Hur vi lär oss musik, och hur det sedan påverkar vårt musicerande, har alltid intresserat mig. Jag har arbetat som musiklärare i 14 år och som många andra har jag under alla mina år skapat mitt eget lektionsmaterial. Som förstelärare skapade jag även material till lärare på andra skolor. Att utforma och anpassa material som alla kan ta till sig har länge varit min stora passion. Så när jag fick frågan om jag ville vara med och utveckla Digilär Musik – tackade jag såklart ja!

Du arbetar sedan januari i år som musiklärare på Bärbyskolan, vilket är en SiS-skolverksamhet. Forskning har visat att estetiska ämnen bland annat kan stärka självförtroendet hos elever. Är detta något du märker av?

– SiS ungdomshem Bärby tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk. För många där är skolan en viktig ledsjärna för att lyckas i livet och komma vidare. Musiken som ämne har jag redan märkt haft en positiv effekt för många, i många avseenden. Att få skapa sin egen musik, lära sig ett instrument eller framföra något på skolavslutningen inför allas jubel, är några exempel på hur elevernas självförtroende stärkts på Bärby. Eleverna får samtidigt upptäcka hur musik kan skapa gemenskap – vilket gör att vi människor mår bra. Att arbeta med frågor kring sexism i medier, musikens betydelse samt musik och identitet känns extra viktigt.

Vad är mest givande med ditt jobb som musiklärare?

Att visa elever att de kan! Att få möta alla elever där de är och bjuda in dem till en värld som man själv haft sådan stor glädje av. 

På vår inspirationsdag för PREST-lärare kommer du att uppträda med kvartetten Ambra. Vad kännetecknar er musik?

Ambra arrangerar och framför framförallt traditionella folkmelodier från Europa som till exempel Bulgarien, Sverige, Serbien, Irland och Georgien. Sångerna framförs a capella med täta stämmor.

Världsmusik och folkmusik – är det samma sak?

– På sätt och vis är det samma sak. Begreppet världsmusik används för att beskriva all folkmusik som finns i världen, som till exempel svensk vallmusik eller bulgarisk folksång.  Men världsmusik kan också beskrivas som en blandning av folkmusik och populärmusik från olika länder.

 

 

Vi ses väl på södermalm 11 oktober?

Onsdag 11 oktober välkomnar vi PREST-lärare från hela grundskolan till en kreativ, inspirerande och härlig PREST-fest. Mingla med kollegor, kolla in vår utgivning, fynda böcker och träffa författare. Vi bjuder på fika, förtäring, underhållning och flera inspirerande föreläsningar på scen.

Evenemanget kommer att äga rum på Södermalm i Stockholm. Vi hyr in oss på Mötesplats Mariatorget, nyrenoverade S:t Paulskyrkan som numera ägs och drivs av Stadsmissionen.

Hitta hit: Mariatorget 10, Stockholm

 

Spela, sjung och skapa musik tillsammans!

Digilär Musik 7-9 är ett kreativt basläromedel med träna själv-uppgifter och massor med inspelade instruktionsvideor. Läromedlet följer de nya kursplanerna för 2022 och täcker innehållet för hela musikämnet. Med en tydlig struktur och massor av musikaliska exempel i videor och ljudexempel ligger fokus på kreativitet – att skapa och spela musik. 

Vill du veta mer innan du beställer? Testa kostnadsfritt i 30 dagar

 

Hitta dina PREST-läromedel

Bild för högstadiet

 

Idrott & hälsa 

Digilär musik 7-9

Digilär bild 7-9

 

Vill du beställa?

Skola eller privatkund? Handla direkt på nok.se
Återförsäljaravtal? Handla via Läromedia, GR Utbildning och Skolon


Kontakta Support

08 – 453 86 00 | kundsupport@nok.se

Följ oss!

 

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. 
Vi ger ordet till fler.