Hej {{Contact.FirstName}}, här kommer årets första cirkulära nyhetsbrev! Som du ser har vi gjort en total makeover med ny design och fler nyheter. Vår ambition är att ge dig en snabb summering av det senaste i den cirkulära omställningen. Nyhetsbrevet ska vara informativt, överskådligt och lättläst. Texterna ska vara korta och effektiva med länkar till källor om du vill läsa mer. I varje nummer sammanfattar vi ett kurerat urval av de viktigaste nyheterna om politik & samhälle, cirkulära affärer och forskning & innovation. Aktuella evenemang och händelser hittar du i vårt kalendarium. Vi bjuder också på en kortlista på aktuella utlysningar som vi bedömer är särskilt relevanta för cirkulär omställning. Hoppas du gillar vårt nya format – tala gärna om för oss vad du tycker eller om du har bra tips. Vi önskar dig god cirkulär läsning! /Redaktionen 

 

Oslo storsatsar på cirkulär stadsutveckling: stadsdelen Hovinbyen byggs om cirkulärt från grunden.

POLITIK & SAMHÄLLE

Österrike sätter ambitiös cirkulärt mål till 2050. Österrike ska minska sin resursförbrukning med 80 procent till 2050. Det innebär en minskning av konsumtionen av material från 33 till 7 ton per person. Tidigare har endast Finland och Nederländerna antagit ambitiösa cirkulära mål. Läs mer här eller här och läs strategin här (tyska).

Oslo storsatsar på cirkulär stadsutveckling. Stadsdelen Hovinbyen ska byggas om från grunden. Det offentlig-privata samarbeidet, Hovinbyen Sirkulære Oslo, utgår från cirkulära principer med högt ställda mål för långsiktig hållbarhet i Norges största stadsutvecklingsprojekt. Läs mer på projektets hemsida.

Klimatmålen kräver stopp på tillväxt driven av resursförbrukning. Det konstaterar Världsbanken i sin första (!) rapport om cirkulär ekonomi där EUs politik för cirkulär ekonomi analyseras: Squaring the Circle: Policies from EUs CE Transition.

Cirkulära policies i EU-länderna. På EU-kommissionens begäran har EEA sammanställt cirkulära policies och styrmedel för varje land. Sammanställningen fokuserar på åtgärder och styrmedel som är innovativa eller som går utöver EUs lägstakrav. Läs mer i Country profiles on Circular Economy in Europe.

Minska geopolitiska risker med nordisk cirkulär strategi. Ett nordiskt cirkulärt samarbete ger motståndskraft mot omvärldshot som pandemier och krig. Det konstaterar Hagainitiativet i rapporten Circular Business Models – Nordic opportunities and challenges in the new geopolitical landscape. Rapporten beskriver områden där cirkulära affärsmodeller har störst potential och föreslår en rad åtgärder och styrmedel.

Sveriges strategi och plan för cirkulär ekonomi är tillbaka. Båda försvann från regeringens hemsida efter regeringsskiftet. Den nationella strategin pekar ut inriktningen för omställningen till cirkulär produktion, konsumtion och affärsmodeller samt giftfria och cirkulära materialkretslopp. Sedan slutet på januari är de alltså åter tillgängliga. Läs strategin och handlingsplanen på regeringens hemsida.

 

CIRKULÄRA AFFÄRER

Favoritkläderna är mest hållbara och prisvärda. Det lönar sig att köpa plagg man gillar och använder ofta. En hållbar garderob tycks bestå av få men väl använda plagg. Det visar preliminära resultat i en studie genomförd av RISE i samarbete med Asket, Filippa K och Houdini som undersöker hur privatpersoner använder sina garderober under en 100 dagarsperiod. Läs mer hos SvD eller RISE.

Begagnade möbler är allt mer eftertraktade. Intresset för återbrukade möbler har ökat rejält enligt Rekomo som säljer och hyr ut begagnat. Produktion av kontorsmöbler genererar 170 000 ton koldioxid per år i Sverige. Läs mer hos DI. Begagnade möbler kostar hälften så mycket som nya och miljövinsterna är mycket stora – se "Begagnade möbler ger stora miljövinster" nedan.

Fler väljer att hyra barnkläder. Kläduthyrningsföretaget Hyber hyr ut vinter- och vårkläder för barn. Kunderna har ökat snabbt och det är inte bara de miljömedvetna som vill hyra. Ekonomin har blivit allt viktigare i besluten eftersom det går att spara tusenlappar på att hyra istället för att köpa. Läs mer hos Dagens PS

 

LINJÄRA UTMANINGAR

En miljon ton insamlad plast eldas upp varje år. Bara 101 kommuner har någon form av återvinning av plast. Totalt återvinns bara 10 procent av all insamlad plast. Resten eldas alltså upp i fjärr- och kraftvärmeverk, enligt en undersökning från Avfall Sverige. Läs mer och se reportage hos SVT.

Returnerade kläder och elektronik för 200 miljarder förstörs. Undrar du vad som händer med prylarna som du skickar tillbaka? Det mesta av kläderna och elektroniken slängs. Det visar en undersökning av IIIEE vid Lunds universitet. I studien uppskattas värdet av de slängda returerna och en mängd andra varor som destrueras till över 200 miljarder kronor per år i Västeuropa. Läs mer hos DN och läs studien här.

Bara 7,2% av världsekonomin är cirkulär. Det är en minskning från 2018 då cirkulariteten beräknades till 9,2% enligt årets Global GAP-report genomförd av Circle Economy i samarbete med Deloitte. Läs mer här.

 

FORSKNING & INNOVATION

Begagnade möbler ger stora miljövinster. Nya möbler ger upp till 25 gånger (!) högre klimatpåverkan jämfört med begagnade. Det visar Naturskyddsföreningens rapport Bästa Bohaget. I rapporten analyseras och jämförs klimatpåverkan för 19 möbler och inredningsdetaljer för kök, sovrum, vardagsrum och arbetsrum.

Käka upp dina bildäck när de är utslitna. Goodyear har tillverkat ett konceptbildäck av risskal, sojaolja och tallkåda. Däcket består till 90 procent av hållbara material och är godkänt för användning på väg. Bolaget har som mål om att lansera sitt första 100% hållbara däck innan 2030. Läs mer hos GoodYearCar and Driver eller MarketWatch

Vingar i vindkraftverk kan återvinnas. Rotorbladen i vindkraftverk är gjorda av glasfiber som inte har kunnat återvinnas. Gamla vingar samlas på hög. Med en ny kemisk process bryts glasfiber ner och materialet kan återvinnas. Processen ska nu utvecklas i stor skala. Läs mer hos BloombergRenewable Energy eller Vestas.

 

Vad driver efterfrågan på delningslösningar för hobbyartiklar? Svenska konsumenter är villiga att acceptera att dela eller korttidshyra prylar i ett delningssystem. Acceptansen är i hög grad beroende av placering och pris. Det visar en ny studie genomförd av RISE.

Nationellt pantsystem för takeaway-förpackningar. Forskare på KTH föreslår att restauranger ska bli skyldiga att erbjuda återanvändbara förpackningar med pant för hämtmat. Kunden ska betala en pantavgift för lådan som sedan diskas, återlämnas och återanvänds. Systemet kan ge stora miljöfördelar och vara ekonomiskt lönsamt för både samhälle och restaurangägare. Läs mer hos Miljö & Utveckling eller hos KTH

Göteborg först med att lansera pant på hämtlådor. Göteborg lanserar pantsystem för takeaway. Behållarna, som håller för hundratals användningar, kan lämnas tillbaka hos serveringar som ingår i systemet. Kunden debiteras en pantavgift om 50 kr om behållaren inte återlämnats inom några veckor. Läs pressreleasen.

 

METODER & VERKTYG

65 exempel på cirkulärt byggande. Vilken klimateffekt har cirkulärt byggande? En ny studie som analyserat 65 projekt där cirkulära strategier applicerats visar betydande minskning av koldioxidutsläpp i nybyggen, renoveringar och rivningar. Läs studien här

4 verktyg för cirkulär omställning. Söker ni efter rätt verktyg för att komma igång och följa upp era cirkulära satsningar? På Nordic Circular Summit presenterades fyra verktyg för de allra första stegen mot cirkularitet till att följa upp komplexa värdekedjor. Läs en sammanfattning och se presentationen här.

 

PÅ GÅNG

Bli medlem i Cradlenet! Vi fortsätter växa och vässa vår service till våra medlemsföretag. I servicen ingår bland annat en stående inbjudan för ert team till våra Cirkulära Fredagar och tillgång till vår Cirkulära Hotline. En av våra viktigaste uppgifter är att intensifiera vårt opinionsbildande arbete för att accelerera omställningen. Genom ert medlemskap, oavsett engagemangsnivå, bidrar ni med stöd och finansiering av vårt arbete med opinionsbildning och kunskapsutveckling. Läs mer och ansök om medlemskap här eller hör av dig om du vill prata med oss!

Circular Economy Outlook 2023. Hur långt har Sverige och våra företag kommit i den cirkulära omställningen? Vi förbereder en ny och ännu mer ambitiös upplaga av rapporten vars syfte är att utreda nuläget på Sveriges omställning till cirkulär ekonomi. I underlaget ingår kvalitativa studier av företag, intervjuer med forskare, utfrågning av politiker och granskning av partiprogram jämte analyser från en lång rad experter. Rapporten summeras med en handlingsplan med 3 x 10 konkreta åtgärdsförslag riktade till politiker, forskare och företag. Publicering: hösten 2023. Vill du och ditt företag vara med och finansiera rapporten? Kul, hör av dig till oss så berättar vi mer!

 

Nordic Sustainability Expo 2023. Nordens största mässa för hållbart företagande och hållbar utveckling äger rum 9–10 maj 2023 i Stockholm. Mässan samlar en mängd entreprenörer, forskare, designers, affärsutvecklare och beslutsfattare. Årets teman är cirkulär konsumtion och produktion, socialt samhällsansvar, klimatomställning och hållbara städer. Evenemanget arrangeras i ett unikt samarbete mellan Cradlenet, Stockholmsmässan, A Sustainable Tomorrow och CSR Sweden.

Cirkulära Scenen. Cradlenet är värd för en av de två scenerna i mässhallen och temat är för vår scen är förstås cirkulär ekonomi. Arbetet med programmet pågår för fullt. Har du tips om eller förslag på talare eller ämnen? Hör gärna av dig! Vi söker främst uppslag med nordisk eller internationell relevans.

Ställ ut i vårt Cirkulära Showroom! Vill ni vara medutställare på mässan tillsammans med oss och andra medlemmar? Cradlenets samlingsmonter är placerad precis intill den Cirkulära Scenen. Detta är ett mycket kostnadseffektivt, enkelt och roligt sätt att delta i mässan. Montern samfinansieras av deltagande företag som delar på kostnaderna. 
Kontakta oss för info och bokning! OBS! Vi har ett begränsat antal platser, först till kvarn!

Boka monterplats! Vill ni ställa ut i egen monter? Kontakta oss så hjälper vi till med bokningen. OBS! Om ni är medlemmar i Cradlenet får ni 10% rabatt på monterytan!

Boka biljett till mässan! Anmälan har öppnat, biljetter till mässan är kostnadsfria och kan bokas här! Tipsa kollegor och vänner, sprid gärna länken!

Läs mer om mässan på nordicsustainabilityexpo.se.

 

KALENDARIUM

2023-02-17 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Cirkulär potential i Norden. Nina Ekelund från Hagainitiativet. Som vanligt börjar vi med veckans nyheter och avslutar med fri diskussion! Arrangör: Cradlenet

2023-02-24 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Från linjär till cirkulär till PaaS. Gäst: Rickard Lundell från Rebel Light.

2023-03-03 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium * (tema TBD)

2023-03-07 # Hur skapar man en PaaS-affär? # 16:00–16:45 # online # föreläsning
Tema: Hur blir man ett framgångsrikt Product-as-a-Service-bolag? Talare: Elin Bergman, COO, Cradlenet. Info och anmälan här. Arrangör: Backing The Future.

2023-03-09 # Cirkulär Frukost för Cradlenet Väst # 08:00–09:00 # Göteborg # möte
Medlemmar i Väst träffas på Kafé Magasinet för att nätverka och för att prata aktuella cirkulära frågor och utmaningar utan bestämd agenda. Frukost på egen bekostnad.

2023-03-10 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: ESRS, CSRD och EUs taxonomi. Gäst: Josefin Borg, Ramböll. 

2023-03-13 # Träff Cradlenet Norr # tid TBD # Åre # möte
Tema (prel): Konsten att utforma en regional omställningsplan för företag.
Gäst: Tomas Knuts från Jakobstadsregionen i Österbotten, Finland.

2023-03-13 # Träff Cradlenet Norr # 12:00–17:00 # Östersund # seminarium
Tema: Konsten att utforma en regional cirkulär omställningsplan för företag + studiebesök hos lokala cirkulära aktörer. Gäst: Tomas Knuts från Jakobstadsregionen i Österbotten, Finland. Arrangör: Cradlenet & Designcentrum Reg Jämtland Härjedalen.

2023-03-16 # Digital Meetup Cradlenet Norr # 08:30–09:30 # online # möte

2023-03-17 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Återvinning av textil fiber för fiber. Gäst: Sonia Braska från Rester OY.

2023-03-21 # Introduktion till cirkulär ekonomi # 09:00–10:30 # online # webinarium
I detta återkommande webinarium ger vi en effektiv crashcourse (öppet för alla!) om grunderna i cirkulär ekonomi. Anmälan här! Arrangör: Cradlenet.

2023-03-22 # Miljöstrategidagarna # 09:00–17:00 # Stockholm # seminarium
Tema: hur tar du din organisation från fina ord och mål till effektiva åtgärder?
Info och anmälan här! Arrangör: Miljö & Utveckling.

2023-03-24 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Zero Waste Business Model Canvas. Gäst: Evelina Lundqvist, The Good Tribe.

2023-03-24 # Aktivt Hopp # 08:30–12:30 # Malmö # workshop
Mats Söderlund från KlimatAkademin faciliterar med metoden Carbon Ruins. Målet är att öka förståelsen för klimatförändringarnas komplexitet och ge verktyg för att hantera utmaningarna. Anmälan här! Arrangör: Cradlenet Syd & Hållbar Utveckling Skåne.

2023-05-09>10 # Nordic Sustainability Expo # 09:00–17:00 # Stockholm # mässa
Nordens största mässa för hållbart företagande och hållbar utveckling. Mer info och anmälan här! Arr: Stockholmsmässan, Cradlenet, A Sustainable Tomorrow, CSRS.

2023-05-30 # World Circular Economy Forum # Helsinki # konferens
Årligt evenemang som för samman företagsledare, politiker och experter för att presentera ledande lösningar för en global cirkulär ekonomi. Mer info inom kort här. 

Se även vårt kalendarium på webben

* = Cirkulära Fredagar är öppet endast för medarbetare hos företag som är medlemmar i Cradlenet. Jobbar du på ett medlemsföretag och saknar inbjudan?
Maila oss så fixar vi det!

 

UTLYSNINGAR

2023-02-28 # Bygg för framtiden! # Vinnova
Forsknings- och utvecklingsprojekt för bl a hållbara material- och resursflöden och hållbar kravställning i byggbranschen. Max: 65% ≤7 000 00 kr. Längd: 26 mån.

2023-03-16 # Cirkulär ekonomi för SMF # EU/Tillväxtverket
Projekt för att stimulera cirkulär omställning för fler små och medelstora företag. 
Max: 40%. Längd: 36 mån. OBS! Endast branschorg, myndigheter, akademi.

2023-03-24 # Smart built environment – innovationsidén # Formas
Utveckla eller testa innovativa idéer med fokus på digitalisering och industriella processer. Max: 50% ≤500 000 kr. Längd: 12 mån

2023-03-28 # Cirkularitet - FFI - våren 2023 # Vinnova
Forsknings- och utvecklingprojekt för bla cirkulär design, tillverkning och avveckling av fordon. Max Ø50%. Längd: flexibel

2023-03-28 # Uppskalning för en hållbar industri 2023 # Vinnova
Utveckla eller testa teknik, metoder, processer, affärsmodeller för systemövergripande omställning av värdekedjor. Max: 40% ≤20 000 000 kr. Längd: 36 mån.

Känner du till en utlysning som är relevant för cirkulär ekonomi? Tipsa oss gärna!

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Cradlenet kan du avregistrera dig här.