Hej {{Contact.FirstName}}! I årets sista nummer av vårt cirkulära nyhetsbrev:

Miljöministern vill införa importförbud mot Shein och Temu. 20% av svenskarna har planerat att köpa julklappar via de kinesiska lågprisplattformarna. Men i år vill 8 av 10 svenskar handla och 7 av 10 hoppas på att få begagnade julklappar! Marknaden för second hand växer tre gånger snabbare än övrig handel och omsätter 18 miljarder i år.

21% av allt riskkapital i Europa går till bolag med fokus på klimat eller hållbarhet. De stora institutionella kapitalförvaltarna prioriterar dock kortsiktig vinst framför hållbarhet. Samtidigt stämmer 11 republikanskt styrda delstater i USA några av världens största fondförvaltare för brott mot konkurrenslagar genom… klimataktivism. 

Sverige missar målet för återvinning 2025. Nya nationella avfallsplanen föreslår 500 cirkulära åtgärder. Prioriteringar, mål och styrmedel saknas dock. Samtidigt överväger regeringen att avskaffa kommunala avfallsplaner, splittra ansvaret på olika aktörer och ta över ansvaret för den nationella avfallsplanen från Naturvårdsverket. 

Miljöpartiet toppar för första gången Cradlenets årliga ranking av partiernas cirkulära ambitioner. EU-parlamentet har godkänt Jessika Roswall som cirkulär kommissionär efter en tuff utfrågning. Finland ska leda ett globalt cirkulärt center och Tyskland har antagit en nationell cirkulär strategi. 

Los Angeles stämmer Coca-Cola och Pepsi för falsk cirkularitet och plastföroreningar. Slutförhandlingarna om globalt plastavtal blockerades av Ryssland och Saudiarabien. Textilindustrin är 99,7% linjär: de konsumerar 3 miljarder ton primärt material per år.

Vi applåderar Voi som satsar på att bli världens första cirkulära elfordonsföretag och Candela som nu börjar "flyga" passagerare i Stockholm i sina elbåtar. Samtidigt undrar vi varför Apple avbröt långt gångna planer på att införa iPhone som tjänst?

Vi tipsar också om en handbok för cirkulär marknadsföring, metoder och verktyg för cirkulära gruvor och en översikt på 15 guider för cirkulära principer och affärsmodeller.

Mer om detta och många andra nyheter nedan. Se även vår uppdaterade kalender med evenemang och utlysningar. Hör gärna av dig med synpunkter eller nyhetstips

​​​​​​Vi önskar dig god cirkulär läsning, en riktigt God Jul och Gott Nytt År! /Redaktionen

Börsbolagen i Norden tror att cirkularitet blir en konkurrensfaktor. Det är en av många insikter i en omfattande undersökning av cirkulär affärsaktivitet i regionen.

 

POLITIK & SAMHÄLLE

Sverige missar mål för återvinning igen. Återvinningsgraden för kommunalt avfall var ca 40% 2022, vilket är långt under EU-målet 55%. Endast 39% av plastförpack-ningarna återvanns 2023 enligt färsk statistik. Förra året fick Sverige en varning från EU-kommissionen för att målet riskerar att missas. Läs mer i AH och M&U.

Nya avfallsplanen: 500 cirkulära åtgärder. Med nya nationella avfallsplanen följer ett förebyggande program som omfattar frivilliga åtgärder för aktörer i hela värdekedjan. Syftet är att öka produktlivslängd, hållbar produktion och konsumtion, återvinning och utveckling av nya affärsmodeller. Läs mer hos AHM&U och Naturvårdsverket.

Avfall Sverige saknar styrmedel, mål och riktlinjer för kommunerna. Cradlenet saknar prioriteringar och en definition av avfall som resurs. Se kommentarer hos AS och M&U.

Regeringen vill avskaffa kommunala avfallsplaner. Det framgår i en utredning med förslag för att effektivisera avfallslagstiftningen. Ansvaret för livsmedel ska flyttas till de som producerar avfallet. Åtgärderna bedöms kunna öka återvinning av plast men med risk för försämring av transparens och resultatuppföljning. Regeringen föreslås även ta över den nationella avfallsplanen från Naturvårdsverket. Läs mer hos AH och RK

Regeringen vill öka användningen av byggnader. Boverket har därför fått i uppdrag att föreslå förenklade krav för ändringar och ombyggnader. Läs mer hos Aftonbladet, Fastighetstidningen och Fastighetsägarna. Se även detta inlägg av bostadsministern.

Jessika Roswall (M) blir cirkulär EU-kommissionär. Som väntat blev utfrågningen i parlamentets miljöutskott tuff. Trots kritik om både politik och sviktande prestation fick hon jobbet och ansvarar därmed för miljö, vatten och cirkulär ekonomi i EU. Lyssna på Ekots Lördagsintervju där hon talar om cirkulära ambitioner. Läs mer hos AH.

Miljöpartiet har högst cirkulära ambitioner. Det är första året som partiet får högst betyg i den årliga undersökningen. Centern, som toppat rankingen i fyra år, får nöja sig med en andra plats följt av S och V som delar på tredjeplatsen. Analysen är genomförd av Cradlenet och Medveten Konsumtion. Läs mer hos AH.

Miljöministern medger ökade utsläpp. Romina Pourmokhtari medger att Sveriges klimatutsläpp ökar i år. Samtidigt poängterar hon att utsläppen mot allas förmodan minskade med 2% 2023. Lyssna på Ekots Lördagsintervju där hon även diskuterar de kraftigt minskade kolsänkorna i skogen och eventuell uranbrytning.

Finland leder globalt cirkulärt EU-center. Forskningsfonden Sitra ska leda EUs nya Circular Economy Resource Centre (EU CERC) för cirkulär ekonomi tillsammans med utrikesministeriet och belgiska utvecklingsmyndigheten Enabel. Uppdraget är att sprida kunskap och metoder för cirkulär omställning globalt. Läs mer hos Sitra och EU.

Tyskland lanserar nationell cirkulär strategi. Syftet är att stärka ekonomi och klimat. Strategin främjar cirkulära affärsmodeller och produkter som kan repareras, återanvän-das och återvinnas. Strategin (EN) har 4 huvudmål. Primära råmaterial: konsumtionen halveras till 2045. Sekundära råmaterial: dubblas till 2030. Strategiska råmaterial: 25% ska tillgodoses genom återvinning 2030. Avfall: ska minskas med 20% till 2045. 

Fossilfritt Sverige får förlängt uppdrag. Regeringen förlänger och utökar uppdraget. Initiativet ska de närmaste åren fokusera på att främja ökad efterfrågan på fossilfria produkter och tjänster. Läs mer hos AB, AH, Altinget, DI och M&U.

Återvinning ger ekonomisk tillväxt. Sverige bör satas mer på att öka återvinning. Det skapar arbetstillfällen, hållbar ekonomisk tillväxt och ökad konkurrenskraft. Det skriver Fossilfritt Sverige och Återvinningsindustrierna i en debattartikel i Dagens Industri där de föreslår krav på produktion med sekundärt material, utsortering med separata flöden och EU-gemensamma kriterier för hur avfall kan bli nya råvaror.

Använd de ideella krafterna för textil återanvändning. Från årsskiftet ansvarar kommunerna för insamling av textilt avfall och för att informera medborgarna om vikten av att textil återanvänds. Kommunerna bör använda kompetens och infrastruktur hos ideella insamlare av begagnat. Det skriver skriver representanter för Myrorna, Sveriges Stadsmissioner, Svenska Röda Korset och Erikshjälpen i en debattartikel i AH.

Korruption i byggbranschen hot mot cirkulär omställning. Branschen genomsyras av korruption och en snäv syn på hållbarhet som underminerar mål för klimat, miljö och återbruk. Lösning: inkludera inköpare och upphandlare i arbetet med att formulera hållbarhetsstrategier. Det menar Institutet Mot Mutor i en debattartikel i DI.

 

CIRKULÄRA FINANSER

Cirkularitet konkurrensfaktor för nordiska börsbolag. Affärer och klimat driver omställningen. 69% tror att konkurrenternas cirkulära förmågor ska öka inom 5 år, men bara 4 av 10 har formulerat ett eget mål. Cirkulära strategier med mätbara mål har 100 gånger (!) mer sannolikhet att genomföras än utan. Det är några bland många insikter i Circular Economy Outlook 2024 Nordics, en omfattande undersökning av cirkulär aktivitet och mognad bland börsnoterade företag i regionen av Cradlenet och RISE.

Europa investerar mer på impact än USA. 21% av allt riskkapital i Europa gick till bolag med fokus på klimat eller hållbarhet 2024. Det är dubbelt så mycket som i USA. Grundare drivs allt mer av hållbarhet: 41% strävar efter att göra något bra för samhället och miljön. Det framgår i riskkapitalbolaget Atomicos rapport State of European Tech

...men institutioner prioriterar kortsiktig vinst framför hållbarhet. 92% av de stora globala institutionella investerarna vill inte offra kortsiktig vinst för långsiktig hållbarhet. 66% av fonderna uppger att de ska minska användandet av ESG-data i sina beslut och 85% uppger att grönmålning är ett växande problem. Ändå är 93% av de säkra på att deras bolag kommer möta sina hållbarhetsmål. Läs mer i EYs globala undersökning.

Fossila investeringar ska bli dyrare. Försäkringsbolag behöver avsätta mer kapital för att täcka potentiella förluster för fossila investeringar. Aktier och obligationer i bolag som jobbar med fossil energi har höga risker. Det visar en utredning av EUs myndighet för tillsyn av försäkringar och pensioner (EIOPA) på uppdrag av EU-kommissionen.

Delstater stämmer fonder för klimataktivism. 11 republikanskt styrda delstater anser att BlackRock, State Street och Vanguard via klimataktivism brutit mot konkurrenslagar. Delstaterna menar att bolagen använt sitt ägande för att pressa kolbolag att minska produktionen, vilket medfört högre energipriser. Läs mer hos AH, ESG och Reuters.

Candela tar in 150 miljoner och börjar "flyga" i Stockholm. Det svenska företaget tar in kapital för att öka produktionen av elbåtarna som glider ovan vattnet på bärplan. Samtidigt har den första färjan börjat köra passagerare i Stockholms kollektivtrafik med minskad restid och miljöpåverkan. Läs mer hos DI, FC, Independent och Reuters.

 

CIRKULÄR HANDEL

Cirkulär IT går om begagnat mode. Försäljningen av använd elektronik under tredje kvartalet uppgick till 1,2 miljarder kronor enligt Svensk Handels rapport. Marknaden för second hand växer tre gånger snabbare än övrig handel och kommer omsätta
18 miljarder kronor i år. Läs mer i AH och i Pre Loved Indikatorn.

Cirkulärt Handslag för handeln. Syftet med initiativet är att stimulera omställning till cirkulära affärsmodeller. Handslaget är en överenskommelse om mål för att minska resursanvändning och avfall, utveckla hållbara produkter, förlänga produktlivslängd, uppmuntra återbruk och öka återvinning. Bakom initiativet står Cradlenet och Soultech. Hittills har 30 nordiska företag anslutit. Läs mer hos AH, M&U och Cradlenet.

Voi ska bli helt cirkulära. Sparkcykelföretaget rekryterar hållbarhetschef och satsar på att bli världens första cirkulära elfordonsföretag. Hela livscykeln ska optimeras:
från design och produktion till underhåll och återvinning. Mer hos DI och M&U.

Påfyllning i lösvikt prövas i mataffär i Uppsala. Frankrike har en lag om att 20% av golvytan i större livsmedelsbutiker ska bestå av påfyllningsstationer senast 2030. Svenskarna är ovana, med undantag för lösgodis. Kunder på ICA Kvantum Gränby blir först med att kunna fylla på ekologiska torrvaror och fasta produkter som schampo och tandkräm i egna burkar. Bakom konceptet står The Waste Free Co. Läs mer hos AH.

Cirkulärt motstånd mot Black Friday ökar. Circular Monday har nu vuxit till 1 200 företag från 40 länder. Syftet är att motverka onödig konsumtion och inspirera val av cirkulära alternativ. Cradlenet är medarrangör. Läs mer hos Trellis.  

Fler vill ha julklappar second hand. I år vill 8 av 10 svenskar vill handla begagnade julklappar. Ännu mer intressant: 7 av 10 hoppas även på att få begagnade julklappar. Störst är intresset bland 18–29-åringar. Läs mer hos Myrorna

Apple avbryter planer på iPhone som tjänst. Enligt uppgifter skrotar bolaget planer på att introducera prenumeration på sina mobiltelefoner. Kanske blev likheterna för stora med iPhone Upgrade Program som låter användaren byta hårdvara varje år
(ej tillgängligt i hela världen). Läs mer hos Apple Insider och Bloomberg.

 

LINJÄRA UTMANINGAR

Klimatministern vill förbjuda Shein och Temu. Romina Pourmokhtari vill införa ett importförbud från de kinesiska lågprisplattformarna. Förslaget motiveras av negativ miljöpåverkan och oro för hälsofarliga ämnen. I förslaget ingår sänkt moms på second hand och krav på utsläppsredovisning för kläder. Frankrike har infört liknande åtgärder. En ledare i Arbetet uppmande till förbud i mars. Se mer hos i AB, DI, DN och SVT

Los Angeles stämmer Coca-Cola och PepsiCo för falsk cirkularitet. Bolagen har marknadsfört plastflaskor med påståenden om att de skapar en "cirkulär ekonomi" där flaskorna kan återvinnas för evigt trots att de ofta bara kan återvinnas en gång. Detta har bidragit till omfattande nedskräpning och föroreningar. Läs mer hos AP och M&U

Plastavtalet: förhandlingarna misslyckas. Representanter från 175 länder nådde ingen överenskommelse i slutförhandlingarna om ett globalt plastavtal i Sydkorea. Produktionen av primärplast måste minska med 12–17% per år för 1,5°-målet men oljeländer vill fokusera på återvinning. USA och Kina förefaller öppna för begränsning men Ryssland och Saudiarabien blockerar. Mer hos AH, AP, FTM&UTrellis.

Insamling av matavfall går trögt i EU. Lagen om obligatorisk insamling av matavfall trädde i kraft för ett år sedan. Men endast 26% av det matavfall som samlas in kan separeras enligt Zero Waste Europa. I Sverige har över 100 kommuner ansökt om dispens med mer tid för att genomföra omställningen. Läs mer hos AH.

Matsvinn på restauranger ökar. Matavfallet har ökat från 73 000 ton 2018 till 104 000 ton 2023. Det framgår av Naturvårdsverkets årliga kartläggning av livsmedelsavfall. Maten som slängs är oftast ätbar. Läs mer i AH och M&U.

Styrmedel för hållbar matkonsumtion. Vad är hållbar kost och vilka styrmedel kan leda till hållbar livsmedelskonsumtion? En tvärvetenskaplig studie undersöker frågan. Läs mer i M&U och hos Naturvårdsverket.

Stora utmaningar med återbruk av byggmaterial. Endast en fjärdedel av företagen i byggbranschen tycker att återbruk fungerar. Ändå planerar 84% att öka användningen av återbrukat material. Behovet av politiska beslut för att underlätta processen betonas av många. Det framgår i en undersökning av Tyréns.

Textilindustrin är 99,7% linjär. Modebranschen är bara 0,3% cirkulär. Textilindustrin konsumerar enorma 3,25 miljarder ton material per år, nästan allt i primära material. Med cirkulära strategier kan branschen halvera sin miljöpåverkan. Det konstateras i rapporten Circularity Gap Report Textiles av tankesmedjan Circle Economy. 

Irland är 2,7% cirkulärt. 97,3% av de material som konsumeras i ekonomin kommer alltså från primära källor. Det är under det globala snittet på 7,2% och i linje med länderna i Skandinavien (2,4–4%). Det konstateras i Circularity Gap Report Ireland.

 

FORSKNING & INNOVATION

Atomdrivet diamantbatteri. Brittiska forskare har utvecklat ett batteri som kan driva enheter i tusentals år. Elektricitet genereras av den radioaktiva isotopen C14 som kapslas in i en diamantstruktur. Isotopen har en halveringstid på 5 700 år. Batteriet kan användas i implantat och extrema miljöer. Läs mer hos BU, BBC och LiveScience.

Sex strategiska teknikområden för Sverige. För att stärka landets konkurrenskraft behöver regeringen satsa på sex områden: AI och autonoma system, digital teknik för produktivitet och säkerhet, kvantteknik för säkerhet och industri, energiteknik för fossilfri elektrifiering, material- och produktionsteknik för omställning och bioteknik för hälsa och klimatomställning. Det skriver Vinnova i en rapport.

Paradoxala utmaningar med cirkulära affärsmodeller. Att ställa om till cirkulär ekonomi kräver organisatoriska förändringar, förmåga att balansera motstridiga mål och konkurrerande prioriteringar, samt hantering av osäkerhet. I en forskningsartikel analyseras problembilden med en formulering av ramverk baserat på paradoxteori och dynamiska förmågor. Läs mer hos Jönköpings universitet. Ladda ner artikeln här

Dags att återbruka skor. Varje år slängs över 30 miljoner par skor i Sverige, men endast en bråkdel återanvänds. IVL och Wargön Innovation har inlett samarbete för att utveckla metoder för insamling, kvalitetssäkring och rekonditionering av använda skor. Projektet vill stärka skobranschens konkurrenskraft och hållbarhet. Läs mer hos IVL.

Tvättprocess kan öka återanvändning av ballast. Norditek har utvecklat en process som möjliggör återanvändning av sten- och bergmaterial som annars deponeras. Trots att tekniken är kostnadseffektiv och skalbar är det ändå tufft att konkurrera med priset ny ballast, skriver företaget i ett pressmeddelande.

 

METODER & VERKTYG

Handbok för cirkulär marknadsföring. Ellen MacArthur Foundation och Kantar har skrivit en guide för marknadsförare i fyra delar:

1. Skapa skalbara cirkulära lösningar

2. Skapa efterfrågan på cirkulära erbjudanden

3. Gör cirkulära beteenden oemotståndliga

4. Arbeta efter cirkulära KPIer.

Toolkit för cirkulära gruvor. Organisationen International Council on Mining and Metals har släppt guiden Tools for Circularity för att ge verktyg till verksamma i gruvnäringen och dess värdekedja att arbeta mer cirkulärt.

Guide till Product Service Systems. Nordiska Ministerrådet har valt ut och summerar 15 utvalda guider och verktyg för implementering av cirkulära principer hos aktörer i hela värdekedjan för tjänstebaserade affärsmodeller. Ladda ner guiden här

 

Bli medlem i Cradlenet! Vi fortsätter växa och vässa vår service till medlemsföretag. Bland mycket annat får du och ditt team en stående inbjudan till Cirkulära Fredagar varje vecka med cirkulära nyheter och högaktuella gäster. Genom medlemskapet stödjer ni vårt opinionsbildande arbete för cirkulär omställning. Läs mer och ansök om medlemskap här eller hör av dig om du vill veta mer!

 
 

KALENDER

2025-01-10 # Cirkulär Fredag # 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: Cradlenets aktiviteter och målsättningar för året

2025-01-17 # Cirkulär Fredag # 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: Shaping a Circular Business Culture.
Gäster: Amanda Cawood och Erik Sørensen Ruiz, Modulex

2025-01-24 # Cirkulär Fredag # 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: Elkonvertering för förlängd livslängd av fordon. Gäst: Thomas Nyström, RISE

2025-01-31 # Cirkulär Fredag # 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: TBD

2025-02-07 # Cirkulär Fredag # 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: Finansiering av cirkulär omställning.
Gäst: Amina Bang Skanse, Wasa Kredit

Se även vårt kalendarium på webben

* = Cirkulära Fredagar är öppna för medarbetare hos företag som är medlemmar i Cradlenet. Jobbar du på ett medlemsföretag och saknar inbjudan? Har du en kollega som vill vara med? Maila oss så skickar vi inbjudan! 

Övriga evenemang i kalendern är öppna, tipsa gärna bekanta! 

 

UTLYSNINGAR

2024-12-31 # Förhandsgranskning av EU-ansökningar # Vinnova
Möjlighet till förhandsbedömning av ansökningar till Horisont Europas utlysningar för hållbar industri i kluster 4, 5 eller 6 avseende digitalisering, energi och bioekonomi.

2025-01-15 # Hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö # Formas
Forskningsprojekt som bidrar med kunskap, kompetens och lösningar för en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö. ≤ 12 000 000 kr. Längd: 3–4 år.

2025-01-16 # Avancerad Tillverkning # Eureka SMART / Vinnova
Internationella samarbetsprojekt inom avancerad tillverkning för konkurrenskraftig och resilient tillverkningsindustri med nollutsläpp. Max: 50%. ≤ 5 000 000 kr. Längd: 3 år.

2025-01-21 # Hållbar transportinfrastruktur # FutureFoodS / Vinnova
Innovationsprojekt som påskyndar utvecklingen av hållbar transportinfrastruktur.
Max: 50%. Längd: < 32 mån.

2025-01-22 # Hållbara matsystem # SIP InfraSweden / Vinnova
Transnationella forsknings- och innovationsprojekt för omställning mot hållbara matsystem efter skörd. ≤450 000 EUR.

2025-02-04 # Digital solutions for circular renovation # Horisont Europa
Projects that improve Building Information Modelling and Digital Twinning over the full life cycle of buildings.

2025-02-04 # Industrialisation of circular renovation workflows # Horisont Europa
Projects that result in resource-efficient nearly zero-energy performance renovation processes and more.

2025-02-05 # Digitalt samhällsbyggande # Smart Built Environment / Vinnova
Forsknings och innovationsprojekt för resurseffektivt och hållbart samhällsbyggande med digitalisering. Max: 50%. 500 000–4 000 000 kr. Längd: 12–36 månader.

2025-03-04 # Automatiserat transportsystem # Drive Sweden / Vinnova
Innovationer för ett hållbart, digitaliserat och automatiserat transportsystem för människor och gods. 20 000 000 kr fördelas mellan beviljade projekt.

Öppnar snart

2025-01-13 # Regionala insatser för mer cirkulär ekonomi # EU / Tillväxtverket
Satsningar för ökad cirkulär ekonomi. Mellersta Norrland, Norra Mellansverige, Övre Norrland, Skåne-Blekinge, Stockholm, Småland och Öarna, Västsverige. Max: 40%.

2025-01-13 # Främja cirkulär ekonomi i städer # EU / Tillväxtverket
Projekt eller förstudier som bidrar till genomförandet av strategier för hållbar urban utveckling, specifikt mål 2:6 Främja cirkulär ekonomi. Max: 40%.

2025-01 # Cirkularitet # Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) / Vinnova
Forskning och utveckling som minimerar klimat- & miljöpåverkan ur livscykelperspektiv och stärker hållbarheten i värdekedjan för fordon. Max: 50%. ≤ 500 000 kr.

2025-01 # Transport- och mobilitetstjänster # FFI / Vinnova
Tjänsteutveckling och utveckling av transportlösningar som visar på systemvinsterna i ett resurseffektivt transportsystem. Max: 50%. ≤ 500 000 kr.

2025-01 # Trafiksäker automatisering # FFI / Vinnova
Forskning och utveckling som ökar trafiksäkerheten och hållbarhet i transporter genom säkra uppkopplade automatiserade fordon för samnyttjande. Max: 50%. ≤ 500 000 kr.

Känner du till en utlysning som är relevant för cirkulär omställning? Tipsa oss gärna!

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Cradlenet kan du avregistrera dig här.